Τρώγοντας τα συναισθήματά μας

Πόσο συνδέεται το συναίσθημα με τη διατροφή; Πώς επιδρούν οι διατροφικές επιλογές μας στα συναισθήματά μας; Κάθε τροφή που καταναλώνουμε έχει μια πνευματική και ενεργειακή επίδραση στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας. Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είναι το θεμέλιο της συνειδητής διατροφής.

Σε όλες τις κουλτούρες, πολιτισμούς και θρησκείες, τα τρόφιμα έχουν έναν βασικό ρόλο που σχετίζεται με τη πνευματικότητα.  Αυτό που μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε, είναι ότι το φαγητό είναι ένα ισχυρό φάρμακο όταν καταναλώνεται σωστά.

Οι επιλογές που έχουμε σήμερα, ως προς το ποια τροφή θα καταναλώσουμε, είναι πολλές. Αν όμως θέλουμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη πνευματική ανάπτυξη, η τροφή που λαμβάνει το σώμα μας χρειάζεται να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η τροφή που λαμβάνουμε μπορεί να μας θεραπεύσει από ασθένειες αν ακολουθήσουμε σωστά τη διαίσθησή μας και μάθουμε ν’ ακούμε το σώμα μας. Ο διαισθητικός εαυτός μας, είναι εγγενώς συνδεδεμένος με τη βαθύτερη μας αλήθεια και πάντα προσαρμοσμένος σε αυτό που χρειαζόμαστε στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Η διαίσθησή μας, μας θυμίζει να επιβραδύνουμε, ν’ ακούμε και να δίνουμε προσοχή στα μηνύματα και στα σημάδια που το σώμα μας μεταδίδει συνεχώς, σχετικά με τα τρόφιμα που είναι τα καλύτερα για εμάς σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Αυτά τα μηνύματα του σώματος μας μεταδίδονται με ποικίλους τρόπους, όπως πραγματική  πείνα, λαιμαργία, εθισμοί, αλλεργίες, καλή και κακή διάθεση, επίπεδα ενέργειας από υψηλό σε  χαμηλό, σωματική δυσφορία και ευχάριστες αισθήσεις. Καθώς αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα μηνύματα του σώματός μας, μπορούμε να του προσφέρουμε και την τροφή που θα το βοηθήσει.

Κατά την Jan Chozen Bays.υπάρχουν 7 είδη πείνας:

 1. Οπτική πείνα: Όλοι τη γνωρίζουμε! Ιδιαίτερα όταν πάμε και ψωνίζουμε στο σουπερ μάρκετ πεινασμένοι.
 2. Ρινική πείνα: Όταν μυρίζουμε κάτι και παρόλο που δεν πεινάμε θέλουμε σαν υπνωτισμένοι να το αγοράσουμε και να το φάμε.
 3. Στοματική πείνα: Οτιδήποτε δίνει ευχαρίστηση στη στοματική κοιλότητα.
 4. Στομαχική πείνα: Η πείνα που προέρχεται από το στομάχι.
 5. Κυτταρική πείνα: Τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα (όχι μόνο το στομάχι). Μπορεί να χρειάζεται νερό, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες κλπ. Είναι ο συντονισμός που έχουμε για τα θρεπτικά συστατικά που κάθε στιγμή χρειάζεται το σώμα μας.
 6. Νοητική πείνα: Είναι η πείνα που συνήθως βασίζεται στην απολυτότητα. Στο τι είναι γενικά καλό ή κακό φαγητό. Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» του νου. Και πολλές φορές αυτού του είδος πείνας ακολουθεί εξαντλητικές ή περίεργες δίαιτες.
 7. Η πείνα της καρδιάς: H πείνα επειδή είμαστε μόνοι ή αντιμετωπίζουμε ψυχολογικά προβλήματα, λ.χ. άγχος, θλίψη κλπ.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να τρώμε με σκοπό να έχουμε ενέργεια και να είμαστε υγιείς κι όχι επειδή αντιμετωπίζουμε ένα από τα 7 είδη πείνας:

 1. Επιβραδύνετε: Συνήθως τρώμε βιαστικά για να τελειώνουμε με το φαγητό και να συνεχίσουμε με πιο σημαντικά πράγματα. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν γευόμαστε το φαγητό μας. Όταν μασάμε αργά λαμβάνουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση, καταλαβαίνουμε τη υφή και τις διαφορετικές γεύσεις κι ο εγκέφαλος έχει χρόνο να επεξεργαστεί την πληροφορία «Χόρτασα». Δώστε τουλάχιστον 20 λεπτά στον εαυτό σας για να φάτε ένα γεύμα. Ένας καλός τρόπος επίσης, είναι σε κάθε μπουκιά ν’ αφήνουμε το πιρούνι και το μαχαίρι στο πιάτο μέχρι να μασήσουμε τη μπουκιά μας.
 2. Stop: Πριν φάτε κοιτάξτε τη μερίδα και σκεφτείτε: Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου 1 σημαίνει «δεν πεινάω καθόλου» και 10 «πεινάω πολύ». που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή; Αυτό θα σας δείξει πόσο πραγματικά πεινάτε και πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας.
 3. Ενέργεια: Αναρωτηθείτε αν το πιάτο μπροστά σας, θα σας δώσει ενέργεια ή ψυχολογική ανακούφιση.
 4. Να είστε παρόντες: Το να τρώμε αργά και το μυαλό μας να περιπλανιέται μακριά από το φαγητό δεν είναι mindful eating. Εξασκηθείτε στο να είστε κάθε στιγμή παρόντες σε κάθε μπουκιά. Κι όταν το μυαλό περιπλανιέται σε άλλα πράγματα, μαλακά και σταθερά οδηγήστε το πίσω στο φαγητό σας έχοντας επίγνωση για παράδειγμα τα μυρωδικά, το χρώμα, τη γεύση, την ποσότητα της κάθε μπουκιάς, τη θερμοκρασία του φαγητού στο στόμα, του μασήματος, της κατάποσης κλπ.
 5. Ευγνωμοσύνη: Πολλές φορές παίρνουμε τα πράγματα ως δεδομένα. Ένα από αυτά είναι και το καθημερινό φαγητό μας – για τους περισσότερους από εμάς. Πριν ή και μετά το φαγητό αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε ότι για να έρθει αυτό το φαγητό στο τραπέζι σας, μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων, ζώων και φυτών ενεπλάκη στη διεργασία.

Το να τρώμε συνειδητά είναι άσκηση μυαλού, σώματος και καρδιάς. Όταν τρώμε συνέχεια δεν αφήνουμε τα όργανα της πέψης μας να ξεκουραστούν. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να πεινάσουμε πραγματικά και να απολαύσουμε το φαγητό μας. Όσο μεγαλύτερη επίγνωση έχουμε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα μοτίβα και τις συνήθειες που δεν μας είναι χρήσιμες.

Πηγές: mindfulnessinstitute.gr & bluemindmagazine.com