Πώς να βρίσκεις την ευτυχία σε κάθε περίσταση

Η ευτυχία δεν είναι τετριμμένη έκφραση. Δεν αρκεί να μιλάμε γι’ αυτή μόνο μέσα από motivational quotes. Το να είμαστε 100% χαρούμενοι κάθε μέρα, όλη μέρα, ακούγεται ουτοπικό και ίσως τελικά να είναι. Πόσο πρόθυμοι όμως είμαστε για να το βελτιώσουμε αυτό; Πόσο διατεθειμένοι είμαστε να προσπαθήσουμε να βάλουμε λίγη από τη χαρά μας σε καθετί που ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά; Το μόνο που μας χωρίζει από το να μάθουμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είναι η προσπάθεια να το κάνουμε. Πώς λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε χαρά στην καθημερινότητα μας;


Ακολουθούν 12 απλές συμβουλές, που σκοπό έχουν να μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία!


1. Ας ξεκινάμε τη μέρα μας με ευγνωμοσύνη

Ας αναλογιστούμε για λίγο όλα όσα έχουμε στη ζωή μας. Τα άτομα που είναι δίπλα μας, τη στέγη πάνω από το κεφάλι μας, το φαγητό και το νερό ή την αγάπη που λαμβάνουμε.

Κάθε πρωί που ξυπνάμε, ας σκεφτόμαστε τα καλά και όλες τις ευλογίες που υπάρχουν στη ζωή μας κι ας ξεκινάμε την κάθε μέρα μας έχοντας ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε!

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που πηγάζει μέσα μας και θα πρέπει ν’ αποτελεί επιλογή και στάση ζωής, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι συνδέεται με την ευτυχία μας.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, συντελείται μία διαδικασία στον εγκέφαλό μας, η οποία μας κάνει περισσότερο χαρούμενους κι αισιόδοξους, αποκτώντας μεγαλύτερη ενέργεια.

2. Ας αφήνουμε στην άκρη τις προσδοκίες

Οι περισσότεροι είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και θέλουμε το καλύτερο για μας. Αυτή όμως η ιδεολογία συχνά μας ταλαιπωρεί και μας δημιουργεί άγχος και στρες. Ας δώσουμε λίγο χώρο στον εαυτό μας. Ας μη βάζουμε χρονικά ορόσημα για το τι θα πρέπει να έχουμε πετύχει μέχρι τα 30 ή τα 50 μας, κι ας μη νιώθουμε άσχημα όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε ένα απόγευμα Σαββάτου.

3. Ας επικεντρωνόμαστε στο παρόν

Το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Είμαστε στο σήμερα, στο τώρα. Ας εκτιμάμε όσα βλέπουμε, ακούμε και ζούμε αυτή τη στιγμή. Μια καλή πρακτική είναι να τα γράφουμε σε ένα χαρτί και να τα κολλάμε στον καθρέφτη/ψυγείο/ντουλάπα μας, για να μην τα ξεχνάμε. Η λεγόμενη «πανδημία» του Covid-19, πάτησε pause στις ζωές μας, παράλληλα όμως μας έδωσε την ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι χθες.

4. Ας φροντίζουμε την υγεία μας

Είναι σημαντικό να ξεκουραζόμαστε, να κοιμόμαστε καλά το βράδυ, να τρώμε υγιεινά, να πίνουμε αρκετό νερό κι όσο μπορούμε να ασκούμαστε. Η κούραση συνήθως προκαλεί άγχος, στρες κι ανησυχία, καθώς όταν νιώθουμε κουρασμένοι δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις δυσκολίες. Ας φροντίζουμε τον εαυτό μας σαν να είναι ο καλύτερος μας φίλος, δίνοντάς του την προσοχή και την αγάπη που του αξίζει.

5. Ας μην παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά

«Δεν σταματήσαμε να παίζουμε επειδή μεγαλώσαμε, μεγαλώσαμε επειδή σταματήσαμε να παίζουμε». Ας επιτρέπουμε στον εαυτό μας να γελάει δυνατά, να διασκεδάζει με φίλους, να νιώθει και λίγο σαν παιδί. Οι καιροί μας δείχνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να τοποθετούμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο. Ο κόσμος όμως δεν περιστρέφεται γύρω από εμάς, κι ας νομίζουμε το αντίθετο.

Ο νους, αυτό το ισχυρό και χρήσιμο εργαλείο, γίνεται περιοριστικός όταν κυριεύει τη ζωή μας. Οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας είναι μόνο σκέψεις, αν παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις μας, όπως αυτές έρχονται, τότε αυτή η διάσταση αναδύεται ήδη μέσα μας: είναι η συνειδητότητα στην οποία εμφανίζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα, είναι ο άχρονος εσωτερικός χώρος μέσα στον οποίο ξεδιπλώνεται το περιεχόμενο της ζωής μας.

6. Ας βοηθάμε τους συνανθρώπους μας

Η μεγαλύτερη πηγή χαράς είναι η προσφορά βοήθειας. Μπορούμε να δίνουμε ρούχα, φαγητό ή να φροντίζουμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μπορούμε να γίνουμε εθελοντές σε κέντρα που χρειάζονται υποστήριξη. Η ικανοποίηση που θα νιώθουμε κάθε φορά προσφέροντας βοήθεια, είναι τεράστια.

7. Ας γίνουμε δημιουργικοί

Μπορεί να μην είναι το φόρτε μας. Ούτε να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Το θέμα είναι όμως πως στη δημιουργικότητα, δεν υπάρχουν πρέπει. Αντί να ξοδεύουμε ώρες μπροστά απ’ το Netflix, ας πιάσουμε ένα πινέλο κι ας ζωγραφίσουμε! Σε χαρτί, σε καμβά, ακόμα και τα κάγκελα του μπαλκονιού μας.

8. Ας γυμναζόμαστε συχνά

Ας βάλουμε την αγαπημένη μας playlist κι ας ξεκινήσουμε! Δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε πολύ. Μπορούμε να φορέσουμε τ’ αθλητικά μας και να βγούμε για τρέξιμο ή να κάνουμε indoor προπόνηση. Είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στις αναπνοές μας και να μη ξεχνάμε πως το κάνουμε γιατί αγαπάμε το σώμα μας, κι όχι επειδή θέλουμε να το τιμωρήσουμε που δεν είναι τέλειο.

9. Ας ακούμε δυνατά την αγαπημένη μας μουσική

Ναι, όλοι έχουμε αυτό το δικαίωμα. Ας ακούσουμε δυνατά τη μουσική που αγαπάμε κι ας χορέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο! Οι ώρες κοινής ησυχίας δεν μπορούν να μας αποτρέψουν, καθώς υπάρχουν και τ’ ακουστικά.

10. Ας διασκεδάζουμε σε κάθε ευκαιρία

Είναι τέχνη το να μπορούμε να βρίσκουμε κάτι θετικό και fun σε κάθε μας στιγμή. Μπορούμε να δοκιμάσουμε παλιά ρούχα και να βάψουμε το πρόσωπό μας με χρώματα, να παίξουμε επιτραπέζια ή να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με την κηπουρική, ας κάνουμε ό,τι βάλει ο νους μας! Πάντως, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ν’ αφήνουμε τον εαυτό μας να γίνεται μίζερος και να μη χαίρεται τις στιγμές.

Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα, μια νέα ζωή, μια διαφορετική πραγματικότητα. Ας τη φανταστούμε σαν ένα ζυμαράκι που περιμένει να της δώσουμε σχήμα!

11. Ας φιλτράρουμε όσα βλέπουμε κι ακούμε

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται ως η εποχή της πληροφορίας. Καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» από πολλές πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα κι αληθείς. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε και να ερευνούμε τα γεγονότα, όμως αν κάποια στιγμή, νιώσουμε πως το άγχος μας καταβάλει, θα πρέπει να κλείσουμε π.χ. την τηλεόραση και να κάνουμε κάτι από τα παραπάνω.

12. Ας είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας

Όπως αναφέραμε και πριν, είναι σημαντικό ν’ αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν τον καλύτερό μας φίλο. Ας ακούμε με προσοχή τις ανάγκες του κι ας μην απορρίπτουμε τα όνειρα του. Ας ζούμε την κάθε στιγμή έντονα κι ας δίνουμε χώρο στα συναισθήματά μας, είτε είναι θετικά είτε όχι.


Τέλος, ας θυμόμαστε πάντα πως τα παράπονα είναι ο νούμερο ένα εχθρός της ευγνωμοσύνης: μας εμποδίζουν να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και μας κάνουν να μη μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτά που οφείλουμε να κάνουμε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσουμε τα παράπονα, αλλά όταν το καταφέρουμε θα διαπιστώσουμε πως μας μένει πολλή περισσότερη ενέργεια, για ν’ ανταποκριθούμε σε όλα όσα μας φέρνει η ζωή. Θα πρέπει να βρούμε το κουράγιο ν’ αποδεχτούμε ότι δεν θα πηγαίνουν πάντα όλα όπως τα θέλουμε, κι όταν αυτό συμβαίνει είναι στο χέρι μας να παίρνουμε όσα περισσότερα μαθήματα μπορούμε.