Διάλεξε το δρόμο σου

Η ζωή είναι μια περιπέτεια κι έχουμε τη δύναμη να την κάνουμε μια… σπουδαία περιπέτεια. Εκτίμησε τα εξαιρετικά πράγματα που δεν συνειδητοποιείς, αλλά είναι ήδη μέρος της ζωής σου. Είναι ένα ζήτημα νοοτροπίας, που μπορεί να μετατρέψει τη συνηθισμένη σου ζωή σε μια εξαιρετική.

Πώς συμβαίνει το «εξαιρετικό»;

Αν νομίζεις ότι κάτι που κάνεις είναι εξαιρετικό, τότε ζεις σίγουρα μια εκπληκτική ζωή. Το εξαιρετικό ξεκινά από σένα – πρέπει να σπάσεις τις αλυσίδες του φόβου που σε κρατούν κλειδωμένο στο σύστημα. Μέρα με τη μέρα πρέπει να συνεχίζεις να κάνεις επιπλέον πράγματα για να είσαι αυτό το κάτι επιπλέον.

Το εξαιρετικό είναι παντού και μπορείς να ζήσεις μια εξαιρετική ζωή όντας μια εξαίρετη προσωπικότητα, και κάνοντας αυτά τα πράγματα που κάνουν οι εξαίρετοι άνθρωποι:

1. Άσε την ασφάλεια, σταμάτα ν’ ακολουθείς τη μάζα
«Το άτομο που ακολουθεί το πλήθος συνήθως δεν πηγαίνει πέρα από το πλήθος. Το άτομο που περπατά μόνο του είναι πιθανό να βρεθεί σε μέρη που κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν.» – Albert Einstein

Οι άνθρωποι που ζουν μια εκπληκτική ζωή δεν δίνουν σημασία στο τι θα πουν οι άλλοι γι’ αυτούς. Δεν φοβούνται να εξελίσσονται και πάντα προσπαθούν να είναι μια εξαιρετική εκδοχή του εαυτού τους. Αν θέλεις να γίνεις εξαίρετος, δεν μπορεί να συμβεί σε ένα άνετο περιβάλλον που πολλοί από εμάς προτιμούν να ζήσουν. Αν θέλεις ν’ αποφύγεις τον πόνο και την ταλαιπωρία, ποτέ δεν θα βγεις απ’ το πλήθος των πλειοψηφιών. Έτσι, για να συνεχίσεις να ζεις τα όνειρά σου και για να ζήσεις μια εξαιρετική ζωή, θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να πληρώσεις το τίμημα. Σταμάτα να ζεις στο μεγάλο, ασφαλές πλήθος και άσε την άνεση. Αν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή του βουνού, θα πρέπει να φύγεις απ’ την πόλη.

2. Συνεργάσου
Η συνεργασία είναι η λέξη-κλειδί. Χρησιμοποιείται για άτομα που εργάζονται για έναν κοινό στόχο. Το να ζεις μια εξαιρετική ζωή στη σημερινή εποχή δεν είναι μόνο δική σου επιθυμία. Υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγούν το ίδιο πράγμα και άνθρωποι που ζουν ήδη μια εκπληκτική ζωή. Συνεργάσου μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Πέρνα λίγο χρόνο μαζί τους, δες πώς ενεργούν, πώς μιλάνε και τι κάνουν. Το όνειρο είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό  καθώς θα σε ωθήσει να βγεις απ’ τη συνηθισμένη ζωή σου. Έτσι, αναζήτησε να συνεργαστείς στα κοινωνικά Μέσα με ανθρώπους που ζουν εξαίρετες ζωές. Ακολούθησε μερικούς πραγματικά εμπνευσμένους ανθρώπους και άνοιξε το μυαλό σου σε νέους τρόπους σκέψης. Εφάρμοσε σκέψεις που έχουν μοιραστεί μαζί σου, δημιούργησε ισχυρές ιδέες, εφάρμοσε τη συνεργασία και προχώρα προς μια νέα κατεύθυνση. Ευτυχώς, τα πράγματα θ’ αλλάξουν.

3. «Δεν μπορώ» και «δεν θέλω» δεν σημαίνουν το ίδιο
Πόσες φορές κόλλησες μεταξύ των δύο: δεν μπορώ και δεν θέλω να το κάνω. Δεν μπορώ να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου. Δεν μπορώ να σας πω γι’ αυτό. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Δεν μπορώ να το καταφέρω. Η αλήθεια είναι ότι εσύ είσαι εκείνος που ανταλλάσσει τις δύο λέξεις και κατά συνέπεια δημιουργεί το μυαλό σου. Υπάρχουν μερικά πράγματα που νιώθουμε ντροπή να παραδεχτούμε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε και ως εκ τούτου λέμε ότι δεν μπορεί να γίνει. Κι αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό ενός εξαιρετικού ανθρώπου. Έτσι, την επόμενη φορά προσπάθησε απλά ν’ αντικαταστήσεις το «δεν μπορώ» με το «δεν θέλω» και δες τη διαφορά που κάνει στις σκέψεις και τις ενέργειές σου.

4. Μη μετανιώνεις για τις αξίες και την ηθική σου
«Εκτός από τις αξίες και την ηθική με τα οποία προσπάθησα να ζήσω, η κληρονομιά που θα ήθελα ν’ αφήσω πίσω είναι πολύ απλή – ότι πάντα υποστήριζα αυτό που θεωρούσα σωστό και προσπάθησα να είμαι τόσο δίκαιη και έντιμη όσο μπορούσα να είμαι.» –  Ratan Tata
Ζώντας μια ζωή χωρίς μετάνοια, είναι αδύνατον να ζήσεις αρμονικά με τον αυθεντικό εαυτό σου. Η ζωή μας είναι οι καθορισμένες αρχές μας και όταν οι αρχές και η αξία μας είναι σαφείς, οι αποφάσεις μας θα είναι ευκολότερες. Οι εξαίρετοι άνθρωποι δεν ζουν στο περιβάλλον της πλειοψηφίας και ως εκ τούτου δεν είναι δύσκολο να τηρήσουν τις αξίες τους. Για να είσαι εξαιρετικός, πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στις αξίες σου χωρίς να το μετανιώνεις. Εκείνοι που δεν τους αρέσει ο τρόπος που ζεις, είναι δικό τους πρόβλημα. Ζήστε με τις αξίες σου και χωρίς τη συγκατάθεση όλων, αφήνοντας πίσω τον τρόπο ζωής που είθισται.

5. Φρόντιζε πάντα τον εαυτό σου
Πόσο συχνά συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη και συμπόνια; Ένα από τα καλύτερα πράγματα που οι άνθρωποι που ζουν μια εκπληκτική ζωή κάνουν για τον εαυτό τους, είναι να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να κάνουν ένα διάλειμμα για την προσωπική τους φροντίδα. Στην πραγματικότητα δεν θα συνειδητοποιήσεις τη σημασία αν δεν το κάνεις. Πάντα πιέζεις τον εαυτό σου για τα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει και τον ωθείς να ικανοποιεί τις ανάγκες των άλλων και όχι τις δικές σου.

Τελικά, το να ζήσεις μια εξαιρετική ζωή είναι ένα ταξίδι και τα παραπάνω σημεία θα σε βοηθήσουν να δεις κάτι το εξαιρετικό. Είσαι υπεύθυνος για τη μετατροπή από τα συνηθισμένα στα εξαίρετα, καθώς πρέπει να προσπεράσεις τα δίχτυα ασφαλείας σου για να επιτύχεις κάτι περισσότερο.

Η δύναμή σου είναι ανάλογη της αντοχής σου.